Składniki
- 25 dag cielęciny bez kości,
- 4 strąki zielonej papryki,
- 6 łyżki kukurydzy z puszki,
- 1 cukinia,
- 2 czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 3 łyżki startego sera,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka łagodnej papryki w proszku,
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę.
- Cebulę, czosnek obrać i posiekać na małą kostkę, a następnie zeszklić na maśle lub margarynie.
- Dodać mięso i obsmażyć ciągle mieszając.
- Koncentrat pomidorowy rozrzedzić bulionem i wlać do mięsa, posolić i dusić 20 minut.
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego oraz białych włókien i pokroić w dużą kostkę.
- Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
- Paprykę i cukinię dodać do mięsa, zalać 5 szklankami wrzątku i gotować 15 minut.
- Dodać kukurydzę, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
- Przed podaniem wsypać natkę pietruszki i starty ulubiony ser.
Smacznego!
Polecany artykuł:
Porady
Dla urozmaicenia smaku i wzbogacenia potrawy warto dodać suszone zioła, takie jak tymianek czy oregano, które podkreślą aromaty mięsa i warzyw. Można również pokusić się o dodanie kilka łyżek białego wina do bulionu, co nada daniu delikatnej kwasowości i głębi smaku.
Warto też rozważyć podanie potrawy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba lub ziołowego pieczywa, które doskonale komponują się z treściwą zupą. Jeśli preferujemy danie bardziej kremowe, na sam koniec gotowania można dodać odrobinę śmietany kremówki, która nie tylko nada delikatności, ale także zagęści zupę.
Polecany artykuł: