Im bielsza jest mąka, tym bardziej delikatne są wypieki, ale jednocześnie mniej w nich składników mineralnych i błonnika.
Typ mąki określany jest na podstawie zawartości substancji mineralnych. I tak typ 450 określa zawartość 0,45 proc., typ 750 - 0,75 proc., a typ 2000 - 2 proc. substancji mineralnych w mące. Czyli im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i zbliżona do składu chemicznego ziarna.
Typy mąki pszennej - różnice
Mąki pszenne:
-
mąka tortowa, typ 400 – takiej mąki używamy do wypieku ciast tortowych,
-
mąka tortowa, typ 450 - idealna do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych, tortów, ciast francuskich,
-
mąka krupczatka, typ 500 - najlepiej sprawdza się do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, do babek, ciast z owocami,
-
mąka wrocławska, typ 500 - stosuje się ją do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów oraz do zagęszczania zup i sosów,
-
mąka poznańska, typ 500 - sprawdza się do wyrobu ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, do zasmażek i sosów, do domowych makaronów, lanych klusek,
-
mąka luksusowa, typ 550 - używamy jej do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych,
-
mąka typ 650 - mąka makaronowa, do wypieku bułek, ale też pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, do zup i sosów.
Oprócz typów mąk pszennych warto zwrócić uwagę na mąki pełnoziarniste (typ 1850) i razowe (typ 2000). Mąka pełnoziarnista zawiera całą zewnętrzną warstwę ziarna, co sprawia, że jest bogatsza w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez, cynk i potas. Mąka razowa jest jeszcze mniej przetworzona niż pełnoziarnista, co powoduje, że ma wyższą zawartość substancji odżywczych, ale też jest bardziej zbita i cięższa. Tego typu mąki świetnie nadają się do wypieku chleba, bułek oraz innych produktów piekarniczych, gdzie pożądana jest wyższa wartość odżywcza. Wykorzystywanie ich w codziennym pieczeniu może przyczynić się do zdrowszej diety, bogatszej w składniki mineralne i błonnik, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i ogólne zdrowie organizmu.