Biszkopt powstaje praktycznie z trzech składników: jajek, cukru i mąki. Jeśli białka są dobrze ubite, wówczas znajdujące się w nim pęcherzyki powietrza same unoszą je w górę podczas pieczenia, nie trzeba więc nawet dodawać proszku do pieczenia (choć, oczywiście, szczyptę można).
Wariacje na temat biszkoptu
Te podstawowe składniki biszkoptu można uzupełniać różnymi dodatkami: startą skórką z cytryny, kilkoma kroplami aromatu do ciast. Jeśli biszkopt ma służyć jako podstawa do tortów, warto część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną i na koniec dodać do ciasta łyżkę oleju i łyżkę octu winnego – będzie wilgotniejszy, bardziej zwarty i mniej kruchy, a więc będzie go łatwiej pokroić na krążki. Do surowego ciasta, nałożonego do formy, można także powciskać ćwiartki jabłek, wsypać garść malin, jagód lub porzeczek (nie za dużo, by biszkopt nie opadł) – otrzymamy wówczas najprostsze ciasto z owocami.
Jak upiec biszkopt – instrukcja krok po kroku
Składniki
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia,
- łyżeczka startej skórki z cytryny lub dowolny aromat,
- łyżka octu winnego,
- łyżka oleju.
Przygotowanie
- Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki.
- Wymieszaj makę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.
- Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier (możesz użyć miksera, ale białko ubite ręcznie trzepaczką do piany będzie lepiej napowietrzone).
- Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtka.
- Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
- Dodaj startą skórkę z cytryny lub dowolny aromat, wlej ocet i olej, wymieszaj.
- Masę nałóż do formy, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 st. C, piecz 25-30 minut.
- Gdy biszkopt ostygnie, wyjmij z formy.
Uwaga: jeśli chcesz pokroić biszkopt na krążki, zrób to dopiero na drugi dzień. Bardzo świeże ciasto może się pokruszyć podczas krojenia.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
Jednym z często stosowanych dodatków do ciasta biszkoptowego jest również kakao, które można dodać, aby uzyskać biszkopt czekoladowy. Wystarczy zamienić około 1/4 szklanki mąki pszennej na taką samą ilość kakao, przesiać je razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, aby uniknąć grudek.
Biszkopt czekoladowy doskonale sprawdza się jako baza do tortów, szczególnie tych z kremem śmietankowym lub owocowym – czekoladowy smak idealnie komponuje się z różnymi nadzieniami. Ponadto, dzięki dodatkowi kakao, ciasto nabiera głębszego smaku i pięknego brązowego koloru, co czyni je atrakcyjnym zarówno wizualnie, jak i smakowo.
Polecany artykuł: