Jesień to czas na przetwory. Które śliwki wykorzystać do powideł?
Jesień to czas na przygotowywanie przetworów. W Polsce jest wielu miłośników domowych powideł, dżemów czy konfitur. Bez wątpienia jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców do zrobienia słodkich powideł jest śliwka. W naszym kraju występuje kilka odmian tego owocu - węgierka, renkloda, mirabelka, ale to ta pierwsza zyskała szczególną popularność wśród Polaków. W jaki sposób można podrasować przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, aby podbił on serca dzieci?
Sezon śliwkowy w pełni. W Polsce zaczyna się on pod koniec lipca i trwa do początku października. Wiele osób lubi spożywać te owoce na świeżo, jednak we wrześniu zaczynamy myśleć już o przerobieniu ich na pyszne, słodkie przetwory. Powidła, które przygotowuje się zazwyczaj z węgierek, stanowią świetny dodatek do kanapek, naleśników czy gofrów. Jednak jeden składnik może sprawić, że dzieci zapomną o przecukrzonym kremie czekoladowym, a zaczną zajadać się wspomnianymi powidłami.
Nutella ze śliwek. Ten przepis trafi do wszystkich dzieci
Żeby najmłodsi raz na zawsze przestali zajadać się niezdrowymi kremami czekoladowymi, do powideł warto dodać kakao. Będzie to znacznie przystępniejsza wersja, którą pokochają nawet dzieci.
Aby przygotować alternatywną wersję powideł potrzebujesz:
- 2 kg śliwek węgierek bez pestek;
- 85 kg kakao;
- 400 g cukru.
Najpierw rozgrzej duży garnek i wrzuć do niego owoce. Po godzinie dodaj cukier i dokładnie zamieszaj, aby zawartość naczynia się nie przypaliła. Po kilku godzinach masa będzie gęstnie i konsystencją zacznie przypominać dżem, w tym momencie zblenduj całość. Na sam koniec dodaj kakao i wymieszaj je z powidłami. Przed przełożeniem masy należy ją ponownie podgrzać. Domownicy będą zachwyceni.