Jak zrobić SERNIK NA ZIMNO? Prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

2024-05-29 1:27

Masz mało czasu i żadnego pomysłu na deser? Masz ochotę na coś smacznego i orzeźwiającego? Proponujemy prosty przepis na sernik na zimno. Może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Smaczne ciasto, które może zrobić każdy. Prosty sernik na zimno przepis - Jak zrobić pyszny sernik na zimno?

Jak zrobić SERNIK NA ZIMNO? Prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

i

Autor: Getty Images

Składniki na sernik na zimno:

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne),
  • 2 serki homogenizowane po 200 g,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania).

Jak przygotować sernik na zimno?

  1. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
  2. Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).
  3. Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy.
  4. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej.
  6. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  7. W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.
  8. Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już twardy, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki.
  9. Tak przybrany sernik z owocami zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.

Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.

  • 1 galaretkę
  • 1 galaretkę

Składniki na sernik na zimno:

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne),
  • 2 serki homogenizowane po 200 g,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania).

Jak przygotować sernik na zimno?

  1. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
  2. Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).
  3. Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy.
  4. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej.
  6. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
  7. W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.
  8. Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już twardy, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki.
  9. Tak przybrany sernik z owocami zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.

Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.

  • 1 galaretkę
  • 1 galaretkę

Dodatkowe wskazówki:

Jeżeli chcesz, aby sernik na zimno miał nieco bardziej wykwintny charakter, możesz wzbogacić go dodatkowymi elementami, takimi jak rozdrobniona skórka z cytryny lub limonki dodana do masy serowej, która doda orzeźwiającego aromatu. Możesz również dodać do każdej warstwy odrobinę esencji waniliowej lub migdałowej, by nadać deserowi wyjątkowy smak. Dla uzyskania ciekawego efektu wizualnego, warstwy galaretek można lekko nachylać podczas tężenia, tworząc skośne linie wewnątrz sernika. Zamiast tradycyjnej folii spożywczej można użyć acetatowych pasków do boków tortownicy, co ułatwi wyjęcie gotowego sernika i sprawi, że jego boki będą gładkie i estetyczne.
Quiz. To było w każdej kuchni w PRL-u. Młodzi nie dadzą rady
Pytanie 1 z 10
Każda kuchnia w PRL-u wyposażona była w kuchenkę gazową o nazwie: