Składniki
Ciasto
- 4 szklanki startej na tarce cukinii
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- sól dodatki na pizzę:
- 10 dag mozzarelli
- liście bazylii
Sos
- 50 dag pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, przełożyć na sito, aby odcedzić nadmiar soku.
- Przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Dusić razem z pomidorami na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
- Do odciśniętej cukinii dodać tartą mozzarellę, mąkę, parmezan, oregano, ubite jajko. Dokładnie wymieszać.
- Utworzyć placek, włożyć do piernika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 12 minut, aż ciasto stwardnieje i zbrązowieje.
- Wyjąć z piekarnika, nałożyć sos pomidorowy, kawałki mozzarelli i liście bazylii. Piec jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
Polecany artykuł:
Aby nadać pizzy jeszcze bardziej wyrazisty smak, można rozważyć dodatki w postaci świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub płatków chilli, które dodadzą jej ostrości.
Można również poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, na przykład dodając odrobinę gorgonzoli lub pecorino, które wyróżniają się intensywnym smakiem.
Warto również pomyśleć o dodatku świeżych warzyw jak papryczki chili, cebula czy oliwki, które wzbogacą pizzę o różnorodne tekstury i smaki.
Jeśli ktoś preferuje wersję mięsną, kawałki pieczonego kurczaka lub plasterki prosciutto mogą być doskonałym uzupełnieniem.
Polecany artykuł: