Jak zrobić domowe hamburgery?

2024-06-01 14:01

Hamburger może być smacznym i zdrowym posiłkiem, jeżeli nie połkniemy go w biegu, lecz samodzielnie przyrządzimy go na spokojnie w domu. Dowiedz się, jak to zrobić.

Jak zrobić domowe hamburgery?

i

Autor: Getty Images

Czy haburgery naprawdę są niezdrowe?

Hamburgery i inne produkty typu fast food to od lat wróg publiczny numer jeden. Oskarża się je m.in. o wysoką zawartość szkodliwych tłuszczów trans, spowodowanie epidemii otyłości, wzrost zachorowań na cukrzycę i miażdżycę. Jest w tym mnóstwo racji – jednak dotyczy to hamburgerów, które są masowo sprzedawane i jedzone w pośpiechu.

Tymczasem hamburger to nic innego jak kotlet z mielonego mięsa wołowego w bułce, w dodatku często w towarzystwie zdrowej zieleniny. Zatem o tym, czy hamburger będzie zdrowy, decyduje sposób jego przyrządzenia i jedzenia. Prawidłowo przyrządzone hamburgery powinny być grillowane – tym sposobem do mięsa nie dostaje się zbyt dużo tłuszczu. Żeby mieć pewność, że wiemy co tak naprawdę jest w hamburgerze, powinniśmy przygotować go sami.

Jak przyrządzić domowe hamburgery?

Do zrobienia kotletów na hamburgery potrzebujemy:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 jajko,
  • bułkę tartą,
  • łyżkę oliwy,
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Do mięsa powinniśmy wsypać tyle bułki tartej, aż masa stanie się odpowiednio gęsta i kleista. Z gotowego mięsa formujemy 6-8 okrągłych kotletów o grubości 2 cm. Uformowane kotlety chowamy do lodówki na godzinę, żeby stężały. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety to dopiero połowa sukcesu. Możemy je oczywiście położyć na gotowych bułkach hamburgerowych, które jednak pełne są polepszaczy i konserwantów. Dlatego warto podjąć wyzwanie, które zagwarantuje nam niesamowitą satysfakcję, i upiec własne bułki.

Na 8 dużych bułek do hamburgerów potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki cieplej wody,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę drożdży instant lub 8 g świeżych,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej.

Do posmarowania bułek potrzebujemy:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżkę mleka,
  • 1 łyżkę ziaren sezamu.

Masło roztapiamy i studzimy. Wodę, mleko, masło i cukier mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy, powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i się nie lepić. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Z gotowego ciasta formujemy 8 bułeczek, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 45 minut. Później smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się ładnie zrumienią, co trwa około 15 minut.

I gotowe – do przekrojonych, ostudzonych bułek wkładamy kotlety, i wszystko to, co smakuje nam w hamburgerach: ser, ketchup, majonez, pomidora, cebulę, sałatę lub ogórki konserwowe.

Należy również pamiętać o walorach odżywczych i stosunku makroskładników w przygotowywanych domowych hamburgerach. Dodawanie świeżych warzyw, takich jak pokrojona sałata, pomidor, cebula czy ogórek, wzbogaca hamburgera o witaminy i błonnik, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto rozważyć użycie pełnoziarnistych bułek własnej produkcji zamiast tradycyjnych białych, aby dostarczyć organizmowi więcej błonnika i minerałów. Alternatywą dla majonezu mogą być zdrowsze sosy na bazie jogurtu naturalnego lub awokado, które dodatkowo dostarczą zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Ważnym aspektem jest również kontrolowanie wielkości porcji oraz częstotliwości spożywania – domowe hamburgery, mimo że zdrowsze, nadal powinny być konsumowane z umiarem w ramach zrównoważonej diety.

QUIZ. Smakowite pary - połącz w pary przyprawy i potrawy i zgarnij komplet punktów
Pytanie 1 z 25
Ze świeżych liści bazylii przygotujesz: