Jak suszyć grzyby w piekarniku? Dzięki tym radom, wyjdą idealnie

2024-08-31 10:50

Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najbardziej efektywnych metod ich przechowywania, pozwalająca na zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Chociaż tradycyjnie grzyby suszy się na słońcu lub w specjalnych suszarkach, coraz popularniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie piekarnika. To prosta i szybka metoda, idealna dla osób, które chcą w domowych warunkach przygotować zapasy na zimę.

Suszone grzyby

i

Autor: Getty Images

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Do suszenia najlepiej nadają się koźlarze, podgrzybki i prawdziwki. Podgrzybki zapewnią zupie intensywny zapach. A o zaletach prawdziwków mówić nie trzeba. Grzyby do suszenia mogą być większe i bardziej wyrośnięte. Te młode lepiej zamarynować. Należy jednak uważać, bo starsze grzyby mogą być robaczywe. Więc trzeba uważać, zbierając lub kupując duże podgrzybki i prawdziwki. Tym bardziej że cena grzybów do niskich nie należy.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Jeśli już mamy grzyby - trzeba je oczyścić. Najlepiej do tego użyć szorstkiej strony zwilżonej myjki do naczyń. Myte grzyby będą dłużej schły. Jeśli grzyby są bardzo brudne, to myjemy je normalnie pod bieżącą wodą. Umyte grzyby kroimy - kapelusze i trzony. Do suszenia kapelusze grzybów kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a trzony przekrajamy na pół, większe na cztery części. Tak pokrojone grzyby układamy na ruszcie piekarnika. Dobrze jest pod ruszt położyć blachę, dlatego że wysuszone grzyby będą spadać pod ruszt.

W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku?

Piekarnik włączamy na funkcję termoobiegu i 40 stopni Celsjusza. Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co jakis czas przewracamy grzyby, mieszając je najpierw na ruszcie, a jak opadną - na blasze. Suszenie grzybów w piekarniku zajmuje kilka godzin. Lepiej jednak się nie śpieszyć i dobrze wysuszyć grzyby.

Niedosuszone grzyby mogą pokryć się pleśnią lub stać się żerem dla moli i wtedy cały wysiłek poszedłby na marne. Jednak trzeba też pilnować, żeby grzybów nie przesuszyć. Przesuszone łatwo się kruszą. Chociaż proszku otrzymanego z przesuszonych grzybów można używać jako przyprawy.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach, np. słojach z uszczelką lub metalowych puszkach.

Suszone grzyby można także przechowywać w workach wykonanych z naturalnego lnu lub bawełny, które pozwalają grzybom oddychać i jednocześnie chronią je przed wilgocią. Worki te warto jednak umieścić w suchym i przewiewnym miejscu, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i uniknąć pleśnienia.

Istotne jest również, aby regularnie sprawdzać suszone grzyby na obecność szkodników, takich jak wołki zbożowe, które mogą zaszkodzić zapasom. W przypadku ich wykrycia warto grzyby przesiać, ponownie lekko dosuszyć w piekarniku i przechowywać w zamknięciu, aby wyeliminować inwazję.