Dlaczego ZIOŁA Z SUPERMARKETÓW szybko zamierają w domu?

2024-06-02 11:26

Atrakcyjnie i świeżo wyglądające w sklepach bazylie, mięty, czy melisy bardzo często marnieją w domu po kilku dniach. Masowo produkowane zioła w doniczkach są bardzo wrażliwe na nagłą zmianę warunków. Co zrobić by przetrwały w domu? Jak uprawiać zioła kupione w supermarketach?

Dlaczego ZIOŁA Z SUPERMARKETÓW szybko zamierają w domu?

i

Autor: Getty Images

Jak produkuje się zioła dla supermarketów?

Producenci roślin przyprawowych zapewniają im od momentu wysiewu do oddania do sprzedaży optymalne, cieplarniane warunki. Kiełkowanie nasion jest przyspieszane poprzez ustawianie palet z nasionami w specjalnych komorach do kiełkowania. Utrzymywana jest w nich wysoka wilgotność powietrza na poziomie 98%, a maksymalna temperatura wynosi 20°C.

W czasie produkcji roś­liny w doniczkach ustawia się w rynnach, przez które stale przepływa pożywka. Są specjalnie doświetlane, a temperatura w szklarni wynosi 18–20°C. Niektóre gatunki ziół (np. melisa i kolendra) wymagające innych warunków są uprawiane w chłodniejszej szklarni, w której utrzymuje się temperaturę na poziomie 16–17°C.

Przechowywanie ziół w supermarkecie

Zioła, które kupujemy w supermarketach nie są przyzwyczajone do innych warunków niż te, w których zostały wyhodowane. Ponadto w supermarketach są przechowywane w chłodniach dla przedłużenia świeżości oraz kiepsko pielęgnowane. Warto też pamiętać, że najczęściej rośliny są produkowane w okresach, w których nie rosną w naturalnych warunkach. Trudno więc oczekiwać, że kochające lato i słońce zioła będą idealnie rosły zimą.

Gdy przynosimy zioła do domu mimowolnie narażamy je na szok związany ze zmianą rytmu podlewania, wahań temperatury i innych warunków, których delikatne rośliny nie wytrzymują. Dlatego często uważane są za rośliny jednorazowego użytku, co napędza sprzedaż kolejnych doniczek z ziołami do domu.

Co zrobić, żeby zioła dłużej niż parę dni?

Zioła są sprzedawane w niewielkich doniczkach, w których szybko przesycha podłoże. Jest ono także ubogie w składniki odżywcze. Najlepiej więc od razu przesadzić zioła do większych doniczek, ustawić je w dobrze oświetlonym miejscu i regularnie podlewać. Zioła lubią wilgotne podłoże ale nie należy przesadzać z podlewaniem. Nadmiar wilgoci może powodować choroby i zamieranie roślin. Można też kupić nasiona i wysiać w domowych warunkach – w doniczkach lub w specjalnych zestawach do uprawy ziół w domu.

Wybór odpowiednich warunków uprawy

Uprawa ziół w domowych warunkach może być równie skuteczna jak ta prowadzona w profesjonalnych szklarniach, o ile zapewni się roślinom odpowiednie warunki. Kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego podłoża oraz doniczek z odpływami, które umożliwią swobodny przepływ wody i zapobiegną gniciu korzeni. Dobrze jest również stosować nawóz organiczny, aby zwiększyć dostępność składników odżywczych. Warto zdecydować się na zioła, które najlepiej rosną w warunkach panujących w danym domu, biorąc pod uwagę nasłonecznienie, wilgotność i temperaturę. Rośliny takie jak bazylia, mięta czy oregano mogą nawet zimą cieszyć oko i kubki smakowe, jeżeli tylko będą miały zapewnione odpowiednie warunki wzrostu.

Quiz: Test na działkowca. Czy nadajesz się na właściciela ogródka działkowego?

Pytanie 1 z 15
Skrót ROD oznacza: