Dlaczego brązowieją iglaki? Jak pomóc brązowiejącym roślinom?

2024-05-31 10:11

Rośliny iglaste nie są wymagające i zwykle dobrze rosną. Zdarza się jednak czasami, że tracą urodę i mają brązowe igły. Dlaczego?

Dlaczego brązowieją iglaki? Jak pomóc brązowiejącym roślinom?

i

Autor: Getty Images

Przyczyn brązowienia i zasychania roślin iglastych jest kilka. Najczęściej są to: susza, mróz, brak składników pokarmowych w podłożu, a także choroby.

Które rośliny iglaste brązowieją, gdy jest za sucho? Jak temu zapobiec?

Upalne i suche lato to trudny czas dla lubiących wilgotną glebę:

  • cypryśnika błotnego,
  • metasekwoi chińskiej,
  • choiny kanadyjskiej,
  • cyprysika groszkowego i japońskiego
  • wielu rodzajów jodeł.

Szczególnie młode rośliny narażone są na zasychanie, ponieważ mają mały system korzeniowy penetrujący tylko niewielką ilość podłoża. Trzeba je więc podlewać.

Iglaki z powodu suszy mogą cierpieć również zimą. Zwłaszcza jeżeli siarczyste mrozy przeplatają okresy odwilży, lub kiedy nagle po mroźnej zimie przychodzi gorąca wiosna. Słońce budzi rośliny do życia, a ponieważ gleba jest zamarznięta nie mogą one pobrać wody, co też może się skończyć ich zasychaniem. W tym przypadku też bardziej cierpią młode rośliny (korzenie starszych egzemplarzy często sięgają poniżej strefy zamarzania). Dlatego jesienią, jeżeli jest sucho, trzeba podlać iglaki, żeby zgromadziły w tkankach zapas wody.

Warto też zasilić rośliny iglaste nawozem do jesiennego stosowania. Nie zawiera on przyspieszającego wzrost azotu, ale potas, fosfor i mikroelementy, które przygotowują tkanki roślin do zimy.

Jakie rośliny iglaste cierpią, gdy jest zbyt zimno? Jak im pomóc?

Niektóre rośliny iglaste są bardziej od innych wrażliwe na mróz, np.:

  • odmiany cyprysika Lawsona,
  • cyprysik tępołuskowy,
  • daglezja zielona,
  • jałowiec wirginijski,
  • świerk biały ‘Conica’,
  • żywotnik olbrzymi.

Mogą zasychać całe rośliny lub tylko gałęzie od strony, z której najczęściej wieje mroźny wiatr. Rośliny te lepiej więc sadzić w osłoniętych częściach ogrodu, a jesienią okryć np. włókniną (zwłaszcza młode). Jeszcze bardziej wrażliwe są: sośnice, sekwoje, cedry i mamutowce, także czasami sadzone w naszych ogrodach.

Niektóre iglaki brązowieją pod wpływem niskiej temperatury, ale jest to stan normalny – wiosną ich igły znów stają się zielone. Takie zmiany barwy są charakterystyczne m.in. dla

  • mikrobioty,
  • żywotnika zachodniego i niektórych jego odmian,
  • jałowca pospolitego ‘Depressa Aurea’,
  • jałowca płożącego ‘Plumosa’.

 Brązowienie igieł spowodowane niską temperaturą będzie mniejsze, jeżeli rośliny zostaną zasilone nawozem jesiennym.

Uwaga! Brązowienie po zimie iglaków (przede wszystkim od dołu) może być spowodowane solą użytą do odśnieżania ulic. Rośliny te są na nią szczególnie wrażliwe.

Jak pomóc iglakom, które mają zbyt mało składników pokarmowych?

Dotyczy to zwłaszcza magnezu, którego brak w tkankach objawia się zmianą koloru igieł najpierw na jasnozieloną, później na żółtą, a na końcu stają się one brunatne i opadają. Może się to skończyć śmiercią rośliny. Zjawisko to częściej zachodzi latem podczas suszy. Można mu przeciwdziałać stosując specjalny nawóz przeciw brązowieniu igieł. Oprócz magnezu zawiera on zestaw potrzebnych roślinie mikroelementów (m.in. bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk). Ponieważ nie zawiera azotu – można go stosować również jesienią. Nawóz rozsypuje się wokół roślin, ale można je też opryskiwać rozcieńczonym roztworem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy przyczyną brązowienia iglaków jest choroba?

Schnięcie całych roślin lub pojedynczych pędów powoduje m.in. choroba grzybowa - fytoftoroza. Można ją poznać nacinając zainfekowany pęd i obserwując tkanki; jeżeli część z nich zmieniła barwę na czerwonobrązową, a obok są zdrowe jasne, to znak, że roślina choruje. Niestety trzeba ją usunąć i spalić, a miejsce odkazić stosując np. preparat o nazwie Bravo 500 SC.

Równie ważnym zagadnieniem w kontekście zdrowia roślin iglastych jest kontrola nad szkodnikami. Wiele gatunków szkodników, takich jak mszyce, przędziorki czy miseczniki, może atakować iglaki, powodując ich osłabienie i brązowienie igieł. Charakterystyczne objawy infekcji szkodnikami to drobne pęcherzyki na igłach, lepkie wydzieliny na pędach, oraz oplecione przez pajęczynkę partia rośliny. W przypadku zauważenia oznak inwazji, należy zastosować odpowiednie środki ochrony roślin, takie jak insektycydy ekologiczne lub chemiczne. Unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin, odpowiednie nawadnianie i nawożenie również mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów ze szkodnikami. Regularne przeglądy zdrowotne roślin są kluczowe, aby wcześnie wykryć i przeciwdziałać atakom szkodników, tym samym zapobiegając poważniejszym uszkodzeniom oraz brązowieniu igieł.

Te warzywa nie są bardzo popularne. rozpoznaj 10 mniej znanych warzyw

Pytanie 1 z 10
To warzywo to:
Ciecierzyca pospolita