Ostry ketchup pomidorowy – przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
- 1,5 łyżeczki przyprawy chili
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Do rondla wlać wino, rozpuścić w nim cukier z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny.
- Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować.
- Gotowy keczup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.
Ketchup z jabłkami – przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 0,5 kg jabłek,
- 200 g marchwi,
- 150 g selera,
- 150 g pietruszki,
- 250 g cebuli,
- łyżka zmielonego kminku,
- 50 g musztardy,
- po 10 g pieprzu i słodkiej papryki,
- 2 sproszkowane liście laurowe,
- 4 sproszkowane goździki,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 200 ml octu 10 proc.,
- 3 łyżki soli,
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.
- Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę.
- Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito.
- Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Gorący keczup przelewać do wysterylizowanych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Polecany artykuł:
Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku, możesz rozważyć dodanie kilku łyżeczek wędzonej papryki do swojego ostrego ketchupu. Ten składnik doda głębszego, wędzonego aromatu i podkreśli ostrość ketchupu, nadając mu unikalny charakter. Zmiana ta może być również ciekawą alternatywą dla tych, którzy lubią eksperymentować z tradycyjnymi przepisami i poszukują nowych doznań kulinarnych.
Polecany artykuł: