Jak zrobić prawdziwą francuską potrawę ratatouille?

2024-06-03 15:08

Francuzi znają mnóstwo wariacji przepisów na jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni prowansalskiej - ratatouille. To nic innego jak gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli i czosnku. Jest potrawą jarską i nie zawiera mięsa. Można ją przygotowywać cały rok.

Jak zrobić prawdziwą francuską potrawę ratatouille?

i

Autor: Getty Images

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 3 bardzo małe cukinie
  • 2 papryki - żółtą i czerwoną
  • 1 biała cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy do smażenia
  • miąższ 4 pomidorów, bez skórek ani ziarenek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ratatouille:

Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, a następnie plastry na ćwiartki. Solimy i czekamy pół godziny, aż puszczą sok. Kroimy cukinie w cienkie półplasterki i płuczemy wraz z bakłażanem. Osączamy. Siekamy grubo cebulę i kroimy paprykę w drobne kawałki. Rozgrzewamy oliwę w głębokim rondlu i smażymy razem cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli. Po 10 minutach dodajemy bakłażana i cukinię. Po kolejnych 10 - posiekany miąższ pomidorów i zmiażdżone ząbki czosnku. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze pół godziny. Nie zapominamy o mieszaniu.

Z czym podajemy ratatouille:

Pod koniec solimy i pieprzymy potrawę według uznania. Gotowe danie wykładamy na talerz i ozdabiamy posiekaną pietruszką. Koszt dania dla dwóch osób  to ok. 10 złotych. Można je podawać z ryżem, ale najlepiej delektować się nim z bagietką i wytrawnym czerwonym winem.

Francuzi znają mnóstwo wariacji przepisów na jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni prowansalskiej- ratatouille. to nic innego jak gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, pomidorów papryki, cebuli i czosnku. jest potrawą jarską i nie zawiera mięsa.

Do zrobienia prowansalskiej ratatouille potrzebujemy:

- 1 bakłażana

- 3 bardzo małe cukinie

- 2 papryki - żółtą i czerwoną

- 1 białą cebulę

- 2 ząbki czosnku

- 6 łyżek oliwy do smażenia

- miąższ 4 pomidorów, bez skórek ani ziarenek)

- pół pęczka natki pietruszki

- sól i pieprz do smaku

Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, a następnie plastry kroimy na ćwiartki. Solimy i czekamy pół godziny, aż puszczą sok. Kroimy cukinie w cienkie półplasterki i płuczemy wraz z bakłażanem. Osączamy. Siekamy grubo cebulę i kroimy paprykę w drobne kawałki. Rozgrzewamy oliwę w głębokim rondlu i smażymy razem cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli. Po 10 minutach dodajemy bakłażana i cukinię. Po kolejnych 10 - pulpę z pomidorów i drobno posiekane ząbki czosnku. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze pół godziny. Nie zapominamy o mieszaniu. Pod koniec solimy i pieprzymy potrawę według uznania. Gotowe danie wykładamy na talerz i ozdabiamy posiekaną pietruszką. Koszt dania dla dwóch osób to ok. 10 złotych. Można je podawać z ryżem, ale najlepiej delektować się nim z bagietką i wytrawnym czerwonym winem.

Ratatouille to nie tylko potrawa, która cieszy kubki smakowe, ale także danie o wielu wartościach odżywczych. Bakłażan jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak nasunin, który może chronić komórki przed uszkodzeniami. Cukinia dostarcza witaminy A i C, które są kluczowe dla zdrowia skóry i układu odpornościowego. Pomidory, oprócz witalnej dawki witaminy C, zawierają likopen - silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka niektórych chorób. Papryki są bogate w witaminę C i E, które odgrywają istotną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatek oliwy z oliwek nie tylko dodaje potrawie bogatego smaku, ale również dostarcza zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które mogą wspierać zdrowie serca. Cebula i czosnek, wspomagając system odpornościowy, dodają potrawie głębi smaku i oferują właściwości przeciwzapalne. Prowansalskie ratatouille to nie tylko esencja kuchni francuskiej, ale także prawdziwe źródło zdrowia na talerzu.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!

Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb