Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miody: kieruj się nie tylko smakiem

Miody: kieruj się nie tylko smakiem

Oczywiście miód, jako dodatek do żywności, powinien ci smakować i cieszyć oczy. Warto jednak zaufać specjalistom od apiterapii i postawić na taki, który może najlepiej przysłużyć się zdrowiu.

Pamiętaj jednak, że te różnice są jednak dość subtelne i umowne. Najlepiej próbować różnych miodów, bo w różnorodności siła. Warto też jednak wiedzieć, czego spodziewać się po wybieranym miodzie.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód akacjowy

Miód akacjowy

Chociaż ten dostępny u nas wcale nie powstaje z akacji, a z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją, pod taką nazwą jest głównie oferowany.

Miód akacjowy jest jasnożółty, czasem niemal bezbarwny w formie płynnej. Krystalizacja miodu akacjowego sprawia, że przyjmuje odcień kremowy, słomkowy.

Taki miód sprawdza się głównie wtedy, gdy masz problemy z układem pokarmowym. 

Ma pomagać w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelit. Przeciwdziała refluksowi i zgadze, gdyż reguluje wydzielanie soków żołądkowych.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany ma ciemnobrązowy, wręcz hebanowy, kolor, a jego smak jest nieco ziołowy, korzenny, karmelowy. Dlatego dobrze komponuje się nie tylko z deserami, ale też z pieczonym mięsem i gulaszem, wzbogaca sosy i nalewki.

uwaga, jest dość ostry. Nie przepadają za nim dzieci.

Wspiera pracę serca, wątroby i układu krążenia. Jest dość bogaty w dobrze przyswajane żelazo. Cenią go sportowcy.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy wyróżnia kremowa, niemal biała barwa i łagodny smak. Po krystalizacji przypomina smalec. Kochają go dzieci, bo to najsłodszy ze wszystkich miodów.

Poleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym, osłabionym, ze schorzeniami wątroby. Nie jest jednak mocarzem w walce z przeziębieniem.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód lipowy

Miód lipowy

Kojarzony jest przede wszystkim jako remedium na przeziębienie i słusznie. Liczne badania potwierdzają jego silne działanie przeciwbakteryjne.

Ma działanie napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe.

To miód o wyrazistym smaku. Generalnie słodki, ale i lekko kwaskowy, a po krystalizacji czasem pojawia się posmak gorzkawy.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Nazwa zobowiązuje - to najbardziej uniwersalny z miodów i zarazem nieprzewidywalny. O jego ostatecznym składzie decydują pszczoły, które na różnych kwiatkach siadają.

Miody wielokwiatowe różnią się barwą i składem, ale generalnie wyróżnia je bogactwo składników. Łączą w sobie wiele zalet miodów: działają wzmacniająco, wspierają serce, odporność, sprawdzają się w sezonie infekcji, działają przeciwalergicznie.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Miody: kieruj się smakiem, ale nie tylko
Miód akacjowy
Miód gryczany
Miód rzepakowy
Miód lipowy
Miód wielokwiatowy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email